Visuele activiteiten

Hieronder vind je inspiratie voor activiteiten die het gezichtsvermogen stimuleren en die visuele training met oogpleisters/oogkapjes leuker kunnen maken… Kijk ook eens in de webshop voor nog meer inspiratie.

Bordspel

Het hele gezin kan rond een bordspel bij elkaar komen terwijl er wordt getraind. Volg wel de regels, zodat er rekening wordt gehouden met het verminderde gezichtsvermogen van het kind dat een kapje op zijn of haar oog heeft. Memory of het kaartspel ‘Ga vissen’ zijn twee mogelijkheden waarbij twee dezelfde motieven bij elkaar gezocht moeten worden. Hiermee wordt het visuele geheugen ondersteund.

Boeken

Als het kind oud genoeg is om te kunnen lezen, is lezen een goede oefening bij de training met een oogpleister of oogkapje. Indien nodig kun je bij de bibliotheek boeken met grote letters lenen. Als het kind nog niet kan lezen, zijn prentenboeken ook een goede oefening. Je kunt je kind vragen bepaalde dingen op het plaatje te zoeken of bijvoorbeeld te tellen hoeveel specifieke voorwerpen hij of zij op een pagina ziet.

Activiteitenboeken-kleurboeken

Kleurboeken en activiteitenboeken met bijvoorbeeld ‘Zoek de 5 fouten’, doolhofoefeningen enz. zijn goede activiteiten voor het dichtbij zien als een kind traint met oogpleisters. Houd er wel rekening mee dat het gezichtsvermogen van het oog dat moet worden getraind ervoor kan zorgen dat een activiteitenboek voor jongere kinderen geschikter kan zijn voor een ouder kind. De lijnen zijn in die boeken vaak duidelijker en er zijn minder details, waardoor ze beter geschikt zijn. Naarmate het gezichtsvermogen beter wordt, kun je de moeilijkheidsgraad langzaam verhogen.

Bal

Met een bal spelen, of het nu schoppen, vangen of rollen is, is een goede activiteit als het gaat om het verbeteren van de oog-handcoördinatie. Het hoeft net meer te zijn dan twee mensen die tegenover elkaar staan en een bal overgooien. Sensorische ballen kunnen ook een leuke en wonderlijke ervaring bieden, doordat ze bijvoorbeeld van richting veranderen als je ze rolt.

Bellenblazen

Het is een goede oefening om je kind bij het bellenblazen met de wijsvinger (niet met de hele hand) een gat in de zeepbellen te laten prikken.
.

Doolhoven

Een kogelbaan kan concentratie en coördinatie combineren.

Hindernisbaan

Een zelfgemaakte hindernisbaan in de tuin of woonkamer is goed voor de balans en geeft het kind een goed kader voor het trainen van de motoriek.

 

Actief speelgoed

Een pasgeboren baby heeft behoefte aan volop visuele activiteiten, om er zeker van te zijn dat het gezichtsvermogen zich ontwikkelt. Kleurrijk actief speelgoed met geluiden en verschillende texturen is daar heel geschikt voor. Kinderen kijken er graag naar en willen het onderzoeken. Dat kan zelfs voor wat oudere kinderen gunstig zijn als ze een oogoperatie moeten ondergaan.

Computerspelletjes

Voor sommige mensen werkt het om een deel van de tijd met oogpleisters ook de tijd te laten zijn waarop het kind op een computer of iPad mag spelen. Dat werd ons ook aangeraden toen onze dochter 7 maanden was en net een oogoperatie had ondergaan. Voorbeelden van visueel stimulerende apps voor de kleintjes vind je op de pagina Ga goed aan de slag.

 

 

Blokken

Voor de jongste kinderen kunnen kleurrijke blokken een goede oefening zijn. Ze kunnen worden gebruikt voor stapelen, omgooien en sorteren, wat allemaal de oog-handcoördinatie ondersteunt.

Puzzelen

Puzzelen is een activiteit die de meeste kinderen leuk vinden. Voor kinderen die een oogpleister gebruiken, kun je beter wel het aantal stukjes beperken, om te voorkomen dat het een frustratie wordt en puzzelen met een oogpleister als een nederlaag voelt in plaats van als een succes. (10-25 stukjes voor iets grotere kinderen).

Tekenen en knippen

Tekenen en knippen langs de lijntjes. Het hoeft niet perfect te zijn. Oefening baart kunst…

Domino

Je kunt gewoon het spel spelen, maar de jongste kinderen kunnen ook de stenen op een rij zetten en ze omgooien door tegen de steen aan een van de uiteinden te blazen. Het spel zelf kan een goede activiteit zijn voor de wat oudere kinderen.

Lego / Duplo

Kleurrijk en met heel veel mogelijkheden om creatief te zijn. Het is een goede oefening om naar eigen fantasie met de blokjes te bouwen.

Kringen

Vraag je kind om kringen te zetten om een bepaalde letter in een tekst – bijvoorbeeld een tekst uit een krant. Als de letters te klein zijn voor je kind, kun je zelf een tekst maken op de computer en die afdrukken met een tekengrootte waarmee het kind de oefening wel kan doen.

Later in de visuele training, als het gezichtsvermogen zich positief heeft ontwikkeld, kun je de tekengrootte langzaam steeds verder verkleinen.