Visie ontwikkeling

Hoe ontwikkelt een kind zijn gezichtsvermogen?

 

Een kleine baby heeft veel verschillende visuele ervaringen nodig. Want in de ogen van zo’n klein kind zijn de cellen die licht in zenuwimpulsen moeten omzetten, nog niet allemaal helemaal af. Als het kind iedere dag veel visuele ervaringen krijgt, ontwikkelen deze cellen zich, en tegelijkertijd worden alle zenuwverbindingen in de hersenen geordend. In de loop van de eerste paar weken komt de ontwikkeling van het gezichtsvermogen goed op gang en de meeste kinderen kunnen – na korte tijd – naar het gezicht van papa en mama kijken als die lachen en praten. Je kunt altijd advies vragen op het consultatiebureau – want er zijn bepaalde momenten waarop je kind op de volgende manier moet kunnen reageren:

2 maanden:

Je kind moet nu heel zeker zijn in zijn/haar oogcontact, zijn/haar blik langere tijd op je gezicht kunnen houden en je kunnen volgen als je je hoofd beweegt.

4 maanden:

Je kind is allang geïnteresseerd in zijn/haar handjes. Kan er nu naar kijken, ze vastpakken en ze in zijn/haar mond steken. Kan wat onzeker beginnen te grijpen naar voorwerpen die jij aanreikt.

6 maanden:

De oogbewegingen zijn nu goed ontwikkeld en de ogen volgen jou goed als je speelgoed voor je kind beweegt. Kan dingen van de ene hand naar de andere verplaatsen. Begint de gezichten van moeder, vader en broers en zussen te herkennen.

12 maanden:

Heeft nu een goede gezichtsscherpte ontwikkeld in beide ogen. Het kind ziet dat plaatjes en tekeningen heel leuk zijn.

2 jaar:

Ogen, handen en lichaam werken goed samen. Je kind kan dingen vinden die dezelfde kleur en vorm hebben en in een boek de plaatjes aanwijzen die jij benoemt.

3-4-5-6 jaar:

In de loop van deze jaren worden alle visuele functies steeds zekerder. Als je erachter komt dat de ontwikkeling van het gezichtsvermogen niet goed gaat, dan is het nog steeds mogelijk om dat opnieuw te trainen. Maar hoe ouder het kind wordt, hoe moeilijker het is om een goed resultaat te behalen. Als je kind 6 jaar is, is het gezichtsvermogen bijna uitontwikkeld.