Veelgestelde vragen

Als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden of als je meer informatie wilt, kunt je altijd contact met ons opnemen.

Welk soort afdekking moet ik kiezen?

Bij visuele training is het belangrijk dat het oog dat niet getraind wordt, helemaal wordt afgedekt. In het algemeen worden oogpleisters het meest effectief geacht, omdat het kind daarbij geen mogelijkheid heeft om langs de oogpleister te kijken. Stoffen oogkapjes voor een bril kunnen voor sommigen een noodzakelijk alternatief zijn. Zorg er daarbij wel voor dat het kapje nauw aansluit, zodat er geen licht binnenkomt langs de zijkant en het kind niet stiekem kan kijken.

Stoffen ooglapjes met elastiek om het hoofd hebben de minste voorkeur. Die zijn niet effectief, omdat ze vaak niet strak genoeg tegen het
gezicht van het kind zitten om al het licht tegen te houden en omdat het kind ze gemakkelijk opzij kan schuiven.

BELANGRIJK! Bespreek altijd eerst met je oogarts/orthoptist welk soort afdekking je kind moet gebruiken.

Welk formaat oogpleister moet ik kiezen?

Onze oogpleisters, V4K Oogpleisters, zijn er in twee formaten: Small (0-4 jaar) en Large (4+ jaar).

Maar de maten zijn indicatief, omdat kinderen verschillend zijn en omdat het afhangt van hoeveel van het gebied rondom het oog afgedekt moet worden. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld makkelijker om het oog af te dekken met een grote oogpleister, ook bij kleine kinderen.

De oogpleisters hebben de volgende afmetingen:
Small (0-4 jaar): Lengte 53 mm en breedte 75 mm
Large (4+ jaar): Lengte 56 mm en breedte 80 mm

Hoe gebruik je een oogpleister?

De huid rondom het oog waarop de oogpleister moet worden aangebracht, moet schoon en droog zijn. Verwijder de schutlaag van de achterkant van de oogpleister. Sluit dan beide ogen en ontspan het gezicht. Breng de oogpleister aan op het oog dat niet getraind moet worden. De smalle kant van de oogpleister moet naar de neus wijzen, zoals in de afbeelding. Voor een zo groot mogelijk comfort moet de oogpleister de wenkbrauw bedekken.

BELANGRIJK
Oogpleisters mogen alleen worden gebruikt op voorschrift van een oogarts/orthoptist. Gebruik de oogpleister niet langer dan het aantal uur dat de oogarts/orthoptist heeft voorgeschreven.

Kinderen mogen ze alleen gebruiken onder toezicht van een volwassene.

Stop het gebruik van de oogpleister als er huidirritatie ontstaat en neem contact op met de oogarts/orthoptist voor een alternatieve afdekking van het oog.

Hoe kun je een oogpleister het beste verwijderen?

Als de oogpleister moet worden verwijderd, kun je hem het beste losmaken aan de kant die tegen de neusbrug aan zit. Maak de oogpleister daarna langs de rand los terwijl je met je vinger de huid tegenhoudt. Zo is het verwijderen zo zacht mogelijk voor de huid.

Tip: Als de oogpleister te goed aan de huid van het kind plakt, kun je hem even op je broek of arm plakken voordat je hem aanbrengt op de huid van het kind. Hierdoor wordt de pleister voor gebruik wat minder kleverig, waardoor hij gemakkelijker kan worden verwijderd.

Stop het gebruik van het product als er huidirritatie ontstaat en neem contact op met de oogarts/orthoptist voor een alternatieve afdekking van het oog – zoals een oogkapje van stof.

Wat kan ik doen bij huidirritatie?
De huid rond de ogen is gevoelig. Daarom hebben sommige kinderen last van roodheid en huidirritatie als ze beginnen met het gebruik van oogpleisters. Soms heeft de huid even tijd nodig om te wennen. In andere gevallen kan het nodig zijn om een tijdje een alternatief voor oogpleisters te gebruiken (bijvoorbeeld een oogkapje van stof). Praat met de orthoptist/oogarts als jullie te maken krijgen met huidirritatie.
 
Ideeën die misschien kunnen helpen om huidirritatie te voorkomen.
 
1) 
Als de oogpleister te goed aan de huid van het kind plakt, kun je hem een of twee keer op je arm plakken voordat je hem aanbrengt op de huid van het kind. Hierdoor wordt de pleister voor gebruik wat minder kleverig, waardoor hij gemakkelijker kan worden verwijderd.
 
2)
Voordat je de oogpleister opplakt, kun je een dun laagje crème met vitamine E en zonder geurstoffen of parabenen rond het oog aanbrengen, op de plaatsen waar de lijm van de pleister in aanraking komt met de huid. Let op dat je kind de crème niet in de ogen wrijft! Laat de crème helemaal intrekken voordat je de pleister aanbrengt. 
 
3)
Als een specifiek deel van de huid gevoelig is, kun je in sommige gevallen de rand van de oogpleister een beetje bijknippen zodat die niet vastplakt aan het geïrriteerde gebied. Dit kan de huid wat rust geven.
 
4)
Om de huid te ontzien kun je het gebruik van de oogpleisters ook variëren. Doe de oogpleister dan de ene dag met de smalle kant bij de neus en de volgende dag met de brede kant bij de neus. Zo varieer je een beetje welk deel van de huid in aanraking komt met de lijm.
 
5)
Sommige ouders merken dat het helpt om vóór het verwijderen van de oogpleister de randen van de pleister in te smeren met vaseline of babyolie en dat 15 minuten te laten inwerken voordat de oogpleister beetje bij beetje voorzichtig wordt losgetrokken. Zo wordt een deel van de lijm opgelost.
 
6)
Zorg dat de oogpleister groot genoeg is. Als de oogpleister te klein is, komt hij te dicht bij het gevoelige gebied vlakbij het oog. Zo kan het bijvoorbeeld werken om ook voor de kleinste kinderen de grootste maat oogpleisters te gebruiken.
 
7)
De verschillende merken oogpleisters gebruiken verschillende soorten lijm. Als jullie er niet uitkomen met een bepaald merk, kan het misschien helpen om over te stappen op een ander merk.
 
 
BELANGRIJK
Neem contact op met je oogarts/orthoptist als de irritatie blijft bestaan, om te vragen of jullie er eventueel een stoffen oogkapje bij kunnen gebruiken.
Moet mijn kind een bril dragen tijdens de pleistertraining?

Ja. De bril moet over de oogpleister heen worden gedragen. Plak de oogpleister nooit aan de buitenkant van de bril. Als je dat wel doet, sluit de oogpleister niet dicht aan op de huid en is het oog niet helemaal afgedekt, en dat is wel nodig voor een effectieve visuele training.

Hoe stimuleer ik mijn kind om oogpleisters te gebruiken?

Op de pagina ‘Ga goed aan de slag’ vind je een aantal suggesties voor hoe je je kind kunt stimuleren om oogpleisters te gebruiken.

Maat - Oogkapjes
Het oogkapje van Kay Fun Patch past bij alle typen brillen en wordt om het bril van het kind geplaatst als dat één oog moet trainen. Bij stoffen oogkapjes is er maar één maat voor kinderen. Het wordt afgeraden om stoffen oogkapjes te gebruiken voor heel kleine kinderen onder de drie jaar.
 
Let er wel op dat een stoffen oogkapje alleen effectief is als het heel nauw aansluit op de huid. 
 
Oogkapjes voor volwassenen
 
Het oogkapje is verkrijgbaar in twee formaten (L x H):
Regular: 11,6 x 5,5 cm
Large: 14 x 6,2 cm