Huidirritatie

De huid rond de ogen is gevoelig. Daarom hebben sommige kinderen last van roodheid en huidirritatie als ze beginnen met het gebruik van oogpleisters. Soms heeft de huid even tijd nodig om te wennen. In andere gevallen kan het nodig zijn om een tijdje een alternatief voor oogpleisters te gebruiken (bijvoorbeeld een oogkapje van stof). Praat met de orthoptist/oogarts als jullie te maken krijgen met huidirritatie.

Wat kan ik doen bij huidirritatie?

Ideeën die misschien kunnen helpen om huidirritatie te voorkomen.

1)
Als de oogpleister te goed aan de huid van het kind plakt, kun je hem een of twee keer op je arm plakken voordat je hem aanbrengt op de huid van het kind. Hierdoor wordt de pleister voor gebruik wat minder kleverig, waardoor hij gemakkelijker kan worden verwijderd.

2)
Voordat je de oogpleister opplakt, kun je een dun laagje crème met vitamine E en zonder geurstoffen of parabenen rond het oog aanbrengen, op de plaatsen waar de lijm van de pleister in aanraking komt met de huid. Let op dat je kind de crème niet in de ogen wrijft! Laat de crème helemaal intrekken voordat je de pleister aanbrengt.

3)
Als een specifiek deel van de huid gevoelig is, kun je in sommige gevallen de rand van de oogpleister een beetje bijknippen zodat die niet vastplakt aan het geïrriteerde gebied. Dit kan de huid wat rust geven.

4)
Om de huid te ontzien kun je het gebruik van de oogpleisters ook variëren. Doe de oogpleister dan de ene dag met de smalle kant bij de neus en de volgende dag met de brede kant bij de neus. Zo varieer je een beetje welk deel van de huid in aanraking komt met de lijm.

5)
Sommige ouders merken dat het helpt om vóór het verwijderen van de oogpleister de randen van de pleister in te smeren met vaseline of babyolie en dat 15 minuten te laten inwerken voordat de oogpleister beetje bij beetje voorzichtig wordt losgetrokken. Zo wordt een deel van de lijm opgelost.

6)
Zorg dat de oogpleister groot genoeg is. Als de oogpleister te klein is, komt hij te dicht bij het gevoelige gebied vlakbij het oog. Zo kan het bijvoorbeeld werken om ook voor de kleinste kinderen de grootste maat oogpleisters te gebruiken.

7)
De verschillende merken oogpleisters gebruiken verschillende soorten lijm. Als jullie er niet uitkomen met een bepaald merk, kan het misschien helpen om over te stappen op een ander merk.

BELANGRIJK
Neem contact op met je oogarts/orthoptist als de irritatie blijft bestaan, om te vragen of jullie er eventueel een stoffen oogkapje bij kunnen gebruiken.