Ga goed aan de slag
Een afdekking kiezen
Oogpleisters hebben het voordeel dat ze heel nauw aansluiten, waardoor het kind moeilijk kan sjoemelen – wat sommige kinderen doen met een oogkapje omdat ze dat een beetje opzij kunnen schuiven. Soms kan de huid van het kind niet goed tegen de oogpleisters, en dan kan een oogkapje van stof een goed alternatief zijn om de huid een poosje te ontzien.
De juiste oogpleister vinden
Wat werkt voor het ene kind, werkt misschien niet voor een ander, en omgekeerd. Dus als je slechte ervaringen hebt met een bepaalde oogpleister, probeer dan gewoon een andere. In de startfase, wanneer de huid van je kind in het algemeen moet wennen aan pleisters, kan er in enige mate huidirritatie ontstaan. Dus als de huid eenmaal gewend is aan de oogpleisters, kun je eventueel eerder geprobeerde merken uitproberen als je wat variatie wilt.
Huidirritatie
Maak het normaal
Schaam je als ouders niet voor de oogpleister… Dat straalt af op je kind. Maak in plaats daarvan het dragen van een oogpleister normaal voor je kind, door alles te doen wat je normaal ook zou doen, zowel thuis als buiten. Mensen kijken vaak wat langer naar een kind met een pleister op zijn/haar oog en stellen misschien zelfs vragen. Als je open antwoordt op vragen, leert je kind ook zelf te antwoorden op de vraag waarom hij/zij een oogpleister op moet hebben en zal hij/zij het accepteren.: Reactie van de omgeving op oogkapje
Blog: Reactie van de omgeving op oogkapje
Leg je kind uit waarom hij/zij een oogpleister op moet
Een kind moet worden uitgelegd waarom hij/zij een oogpleister op moet, als hij/zij oud genoeg is om dat te kunnen begrijpen. Maar natuurlijk wel op een manier die past bij de leeftijd van het kind. Wij gebruiken zelf de zin ‘Alma is aan het trainen zodat haar oog sterk wordt’, als kinderen vragen stellen.
Vaste routine
Een vaste routine kan het gemakkelijker maken om het gebruik van oogpleisters onderdeel van de dag te maken. Wij hebben zelf ingevoerd dat de oogpleister op gaat zodra onze dochter wakker wordt. Daarmee profiteren we ervan dat ze nog fris is en openstaat voor de pleistertraining, zodat we ‘s middags geen strijd hoeven te leveren als ze moe wordt. Sommige mensen plakken de oogpleister vlak voordat het kind wakker wordt al op, zodat het kind het niet beleeft als een ‘beroving’ van het gezichtsvermogen, zoals het geval kan zijn wanneer hij/zij bij het wakker worden met twee ogen ziet en vervolgens het sterke oog wordt afgedekt.
Beloning
Maak het leuk
Hou je kind bezig met dingen die het leuk en interessant vindt en leid daarmee de aandacht af van het verwijderen van de oogpleister. Op de pagina ‘Visuele activiteiten‘ vind je een aantal ideeën voor activiteiten.
Armsloten
In het buitenland zijn ‘armsloten’ verkrijgbaar die je op de armen van je kind zet om te voorkomen dat hij/zij zijn/haar armen buigt en de oogpleister eraf trekt. Ik moet toegeven dat die gedachte mij persoonlijk niet aantrekt. Maar een alternatief, waarvan ik heb gehoord dat anderen er baat bij hebben, is om voor de kleinste kinderen zwemvleugeltjes te gebruiken, omdat het daarmee lastig is om bij de oogpleister te komen. Ik heb ook gehoord dat mensen sokken aan de handen van hun kinderen doen als die proberen om de oogpleister eraf te trekken. Wij hebben dat zelf niet geprobeerd, maar het is misschien een poging waard als er problemen ontstaan.
Computerspelletjes/apps
Voor sommige mensen werkt het om de tijd met oogpleisters ook de tijd te laten zijn waarop het kind een computer of tablet mag gebruiken. Wij kregen zelf het advies om onze dochter de iPad te laten gebruiken toen ze 7 maanden was. Hieronder staan enkele visueel stimulerende apps die geschikt zijn voor kinderen van 0-18 maanden:
Mebop Maestro
Sound Shake
Infant Zoo
BabyStimulator
FisherPrice Development With Contrast Colors
FisherPrice B&W High Contrast / Black & White
Tap-N-See Now
Vier goed nieuws
Kleuterschool/kinderdagverblijf
Als je kind zijn/haar oog zo veel moet trainen dat hij/zij de oogpleister ook op moet op school of op het kinderdagverblijf, dan speelt het personeel een grote rol bij het verbeteren van het gezichtsvermogen van je kind. De ongelooflijke inzet in ons kinderdagverblijf om te zorgen dat onze dochter traint met haar oogpleisters en de dagelijkse doelen bereikt die wij steeds stellen, is van onschatbare waarde. Af en toe een taart als bedankje kan wonderen doen als je je erkenning hiervoor wilt uiten. 😉
Trekt je kind de oogpleister eraf?
Oef… Geduld is een schone zaak… Maar het kan wel op de proef worden gesteld. Als je de pleister consequent weer opplakt en er rustig bij blijft, kom je al een heel eind! (Lees ook het gedeelte ‘Beloning’) Onthoud: je doet het niet TEGEN je kind… Je doet het VOOR je kind.
Hou vol!
Er zullen dagen zijn waarop je op je tandvlees loopt… Hou vol! Het wordt gemakkelijker…! En het is de moeite waard! Want beter zicht geeft je kind een betere kwaliteit van leven.