In deze blogpost wil ik iets vertellen over de alternatieve behandeling die we voor Alma hebben gebruikt en over het voedingssupplement dat ze dagelijks gebruikt.

Alternatieve behandeling
We hebben er geen moment aan getwijfeld dat een operatie nodig was om Alma’s aangeboren staar te laten verwijderen en om zo te proberen haar zicht te geven in haar slechte oog. Maar we waren er ook op voorbereid om een alternatieve behandeling te proberen als we dat op de een of andere manier konden combineren. Na wat research en overleg met de behandelaars besloten we dat we acupunctuur wilden proberen (bij een acupuncturist die speciaal was opgeleid voor de behandeling van baby’s).

Houding van de artsen
De artsen in het ziekenhuis dachten niet dat het een positief verschil zou uitmaken. Maar het belangrijkste was dat ze ook niet dachten dat het een negatief verschil zou uitmaken.

Acupunctuurbehandeling
We kozen voor een acupunctuurbehandeling waarbij ik tien werkdagen achter elkaar dagelijks met haar naar Kopenhagen ging. Ze kreeg iedere dag twee behandelingen, waarbij ze naalden in haar handen en voeten kreeg. En bij de eerste en laatste behandeling ook in haar voorhoofd.

Naalden in een baby van 9 maanden
Ik was benieuwd of Alma tegen de naalden zou kunnen. Ze huilde een beetje bij een enkele naald in haar voorhoofd, maar alle andere naalden gleden er zonder problemen en zonder protest in. Ze waren wat dunner dan gewone naalden, zoals je op de foto kunt zien. Ze werden gebogen, zodat ze niet echt de lucht in staken maar in plaats daarvan de lijn van de huid volgden. Ze werden met een pleister op hun plaats gehouden. Op de bovenste foto zie je hoe Alma speelt met de naalden in haar handen en voeten, die zijn afgedekt met een pleister.

Voedingssupplementen die de ontwikkeling van het gezichtsvermogen ondersteunen
Na overleg met een fytotherapeut/kruidentherapeut staat er naast de dagelijkse multivitaminepil ‘s morgens een paar keer per week het volgende supplement op tafel.

Effect van de acupunctuurbehandeling
Of de acupunctuurbehandeling een positief effect heeft gehad, weten we niet en dat zullen we ook nooit weten. Want het lijdt geen twijfel dat de belangrijkste oorzaak van de ontwikkeling van haar gezichtsvermogen in de training met oogpleisters ligt. Maar als je bedenkt hoe haar gezichtsvermogen zich heeft ontwikkeld, heeft het in ieder geval niet geschaad. En ja… Het was nogal een bedrag dat we moesten betalen, ondanks bijdragen van de zorgverzekering, maar het is iedere kroon waard geweest. Het gaf ons gemoedsrust dat we wisten dat we in ieder geval hadden geprobeerd om het beste voor Alma te doen.

Visolie met een hoog DHA-gehalte
Alma krijgt een paar keer per week een vloeibare visolie met de naam Omega Care. Die is rijk aan DHA, wat bijdraagt aan het behoud van een normaal gezichtsvermogen en een normale hersenfunctie. Ze neemt de olie rechtstreeks in met een theelepeltje. De olie smaakt naar sinaasappel en glijdt dus probleemloos naar binnen. Je kunt het supplement echter ook vermengen met bijvoorbeeld een smoothie, pap of iets dergelijks, zodat het wordt gecamoufleerd. 😉

Zink
Daarbij komt nog 5 mg zink van KAL. Die van KAL is geen pil maar een active-melt tablet met citroensmaak, die je op je tong legt en die daar smelt. Perfect voor als je niet graag pillen slikt. Alma neemt ze met plezier in.

Blauwe bosbessen
Last but not least staan er bij ons sinds Alma is geopereerd wekelijks blauwe bosbessen op het menu. Blauwe bosbessen worden gebruikt voor de behandeling van een heel aantal oogproblemen, waaronder met betrekking tot glaucoom. Alma heeft na haar operatie gelukkig geen glaucoom ontwikkeld, maar de blauwe bosbessen ondersteunen waarschijnlijk haar zicht in deze jaren waarin de ontwikkeling van haar gezichtsvermogen zo kritiek is.

Of deze hoeveelheid een verschil uitmaakt voor Alma, kunnen we onmogelijk weten. Maar ze vindt ze lekker en het is hoe dan ook niet de slechtste snack die we haar kunnen aanbieden. 🙂

De ene bosbes is de andere niet
Ik heb inmiddels ontdekt dat er allerlei verschillende soorten bosbessen zijn en dat wat er in Denemarken in de koeling ligt meestal geen echte bosbessen zijn, maar rijsbessen. Het zijn de klassieke blauwe bosbessen, die bijvoorbeeld in de Zweedse bossen groeien, die blauw van binnen zijn en die kleur afgeven, die goed zijn voor de ogen. Rijsbessen zijn veel groter en ze zijn van binnen licht van kleur. Rijsbessen doen niets goeds voor het gezichtsvermogen.

Omdat we dat niet wisten, hebben we dus twee jaar lang rijsbessen gekocht, zonder invloed op de ontwikkeling van haar gezichtsvermogen. Omdat het onmogelijk is om echte blauwe bosbessen vers te krijgen, zijn we nu overgestapt op diepvriesbessen, omdat dat ik de ervaring heb dat dat wel echte blauwe bosbessen zijn. En Alma heeft geen bezwaar tegen af en toe een bosbessensmoothie. 🙂

En jij?
Geef jij je kind een speciaal voedingssupplement? Of heb je ervaring met een alternatieve behandeling met betrekking tot de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je kind? Het zou interessant zijn om dat te horen. 🙂